Scurt Istoric

Istorie Ianuarie 10, 2013

       Satul Silișcani este întemeiat în anul 1864. Locuitorii lui la început au fost clăcași și în urmă împroprietăririi din 1864 au fost colonizați pe aceste meleaguri. Satul se află așezat la răscrucea drumurilor Botoșani-Trusesti, Botoșani a€“ Todireni, la o distanță de circa 17 km de orașul Botoșani.

         Biserica satului Siliscani a fost construită în anul 1925, din cărămidă pe temelie de piatră și acoperită cu tablă galvanizată, în formă de navă, având trei încăperi: altar, naos și pridvor. Bolta este susținută de un arc sprijinit pe doi stâlpi puternici cât sip e peretele pridvorului. Din pridvor urcă o scară la cafas. Este zugrăvita și pictată în interior în stil neobizantin de pictorul Victor Galin.
        Că și obiective de valoare artistică și istorică are catapeteasmă, executată în stil neobizantin din sec.al-XIX-lea, fiind adusă de la Cetatea Albă.
        Ctitor principal este Dumitru Moruz care a donat locul și a depus cea mai mare contribuție bănească împreună cu fii săi Neculai și Haralamb Moruz, apoi doamna Jurist Cleopatra.
       Reparații la această biserică s-au făcut în perioadă 1995-1998 și au constat în schimbarea acoperișului, refacerea fațadei, repictarea interiorului. A fost resfintita în anul 1998 luna septembrie, ziua 08, de către PS Calinic Botosaneanul.
        Preoți slujitori la acest sfânt locaș menționam: Pr.Ghenadie Aivanesei, Pr.Ioan Cezar, Pr.Strungaru Gheorghe, Pr. Agavriloaie Ciprian,  Pr.Zapan Ovidiu Constantin ,  iar din anul 2019 și până în prezent Pr. Manolea Andrei.
       În perioadă 2005-2007 s-a construit o noua casă parohială, iar în perioadă 2009-2011 s-a construit casa praznicala.

Citește alte articole despre: Scurt istoric